israil oturum izni

İsrail Oturum İzni

Uzun süreli vize kategorisinde değerlendirilen İsrail oturum izni süresi en çok 1 yıl olarak belirlenmiştir. Hangi amaçlar ile oturum izni istendiğine göre yapılacak olan işlemler değişmektedir. Örneğin A/1 vizesi, geçici konaklama vizesi kapsamında verilmektedir. A/2 vizesi öğrenci olarak İsrail’e seyahat etmeyi planlayan kişilere verilir. A/3 vizesi ise uzun süreli oturum izni kategorilerinden biri olarak Rum, Süryani ve Ermeni vatandaşlarına verilmektedir.

Birçok vatandaş, farklı nedenler ile israil’e gitmek ve belirli dönemler dahilinde orada kalmak istemektedir. Ancak bunun için İsrail oturum izni alınması zorunludur. İsrail’e giriş yasası düzenlendiği için İsrail vatandaşı olmayan kişilerin İsrail’e girmesi ve belirli süreli kalması için vize şartı getirilmiştir.

İsrail’de Oturum İzni  Vize Türleri

İsrail’e hangi neden ile gidileceğine göre alınacak olan vize türü ve hazırlanacak olan evraklar değişmektedir. İsrail’e uzun süreli seyahatler için verilen vize türleri şunladır:

Göçmen Vizesi

-A/1 Geçici İkamet için vize
-A/2 Öğrencilik için vize
-A/3 Din adamları vizesi
-A/4 Eş ve çocuklar için vize
-B/1 Çalışma vizesi
-İsrail Göçmen Vizesi

İsrail Oturum İzni Hakkında Detaylı Bilgiler

İsrail’e göçmenlik ve İsrail oturum izni kanunlarını belirlemiş olan birçok yasa vardır. Öncelikle İsrail’e giriş yasası 1952 yılında çıkarılmıştır. Dönüş yasası 1950 yılında ve Vatandaşlık Kanunu ise 1952 yılında çıkarılmıştır. Bu kanunlar kapsamında göçmenlere yönelik kalıcı ikamet kanunları oluşturulmuştur.
İsrail’e göç konusu ile ilgili Yahudi makamı ilgilenmektedir. Bu kapsamda İsrail oturum izni için yapılan başvuruları incelemek ve bu konu ile ilgili tüm işlemler için danışmanlık hizmeti yapmak görevlerini üstlenmiştir.

Çıkarılmış yasalar çerçevesinde göç vizesini düzenleme ve İsrail oturum izni verme yetkisi diplomatik konsolosluk temsilcisine aittir. Bu nedenle bilgilerde eksiklik görüldüğü durumda hem başvuran kişiden hem de göç temsilcisinden yetkili makam ek bilgi ve belge talep edebilmektedir. Bu ek bilgiler alındığı halde yine şüpheli bir durum var ise Dışişleri Bakanlığı’na bağlı konsolosluk bölümüne işlem devredilmektedir.

İsrail’e göç süreci başlatmak için İsrail oturum izni almak isteyen vatandaşların, ikamet ettikleri yerden sorumlu olan aliyah temsilciliğine başvurması gerekmektedir. İsrail ikametinde vatandaşlık en üst sırada yer almaktadır. Bu statüde olan kişinin bazı hak ve görevleri bulunmaktadır. Bu kişiler oy kullanma ve İsrail pasaportu alma gibi bütün vatandaşların sahip olduğu haklara sahiptirler.

İsrail oturum izinlerinin süresi 1 yıl ile sınırlıdır. Bu nedenle geçici oturum izni vizeleri kategorisinde yer almaktadır. Uzun süreliğine eğitim için giden öğrencilere de 1 yıl süre ile oturum izni verilmektedir. Ancak yabancı öğrencilerin eğitimleri 1 yıl sonrasında halen devam ediyor ise izin süresi uzatılmaktadır.

İsrail oturum vizesi sahip olan kişiler, uzun süreli oturum izinlerinin süresi içerisinde istedikleri zaman İsrail dışındaki bir ülkeye seyahat edebilmektedir. Bu seyahat sonrasında yeniden İsrail’e girebiliyorlar.

İsrail’e çalışma amacı ile giden vatandaşların aldığı izin ve İsrail oturum izni aynı şeyler değildir. Çalışma amacı ile gidecek olan kişilerin ilk önce Türkiye’deki İsrail Başkonsolosluğu’na vize başvurusunda bulunması gerekir. Ancak geri dönüş yasasından yararlanarak İsrail’e dönmek isteyen Yahudilere istenen koşulların sağlanması halinde vatandaşlık hakkı verilmektedir.

İsrail oturum izni için talepte bulunacak olan kişilerin sabıka kaydına bakılmaktadır. Eğer sabıka kaydı var ise oturum izni başvurusu olumsuz sonuçlanabilmektedir.

A/1 İsrail Geçici Oturma İzni

İsrail’e geçici oturma vizesi A/1 kategorisinde değerlendirilmektedir. Göç yasasına uygun olan ve yapılan inceleme sürecini başarı ile geçmiş kişiler bu gruba girmektedir. Geçici oturma izninin verilebilmesi için İsrail Elçiliği’ne bağlı olan diplomatik konsolosluk temsilcisinin yapılan başvuruyu incelemesi ve onaylaması gerekmektedir.

A/2 İsrail Öğrenci Oturum İzni

İsrail’de herhangi bir eğitim kurumundan eğitim almak isteyen öğrenciler, İsrail Öğrenci Oturum İzni almaları gerekmektedir. A/2 İsrail Öğrenci Oturum İzni 90 gün süreyi geçen eğitimler için verilmektedir. Ancak verilen vize süresi 1 senelik olarak verilmektedir. Ayrıca birden çok giriş-çıkış için müsaade edilmektedir.

Öğrenci oturum iznini alabilmek için finansal ihtiyaçların nasıl karşılanacağının belgeler ile desteklemesi gerekmektedir. Bu belgenin İsrail Konsolosluğu’na iletilmesi istenir. Aksi takdirde öğrenci oturum izni verilmez.

Oturum izni almak isteyen öğrencilerin yaşı 18’den küçük ise hem annesinin hem de babasının veya kanuni vasisinin yazılı muvafakatname vermesi gerekir. Öğrenci vizesi alan bireylere çalışma izni verilmemektedir.

İsrail öğrenci oturum izni için istenen belgeler şu şekildedir:

  • İsrail Öğrenci Oturum İzni Başvuru Formu
  • Seyahat bitimi itibari ile en az 1 yıl geçerli olan pasaport
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Oturum izni için başvuran kişinin yaşı 18’den küçük ise noterden alınacak olan anne ve baba muvafakatnamesi ( Kaymakamlıktan apostilletilmesi gerekmektedir. )
  • İki tane güncel ve 5×5 boyutunda, arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
  • Eğitim amacı ile ödeme yapıldığını gösteren belge
  • İsrail’de hangi kurumda eğitim görülecek ise o kurumdan alınmış olan kabul sertifikasyonu
  • Öğrenci oturum iznini alan kişinin hem seyahati boyunca çıkacak masrafların hem de eğitim masraflarının karşılanabileceği imkana sahip olunduğunu gösteren belge

A/3 Din Adamı Oturum İzni

İsrail ülkesinde tanınmış olan bir dini kurumun davet etmesi üzerine, İsrail’de bulunan dini topluluklar arasında görev yapmak isteyen kişilerin din adamı oturum izni alması gerekmektedir. Bu kategorideki oturum iznini verme yetkisi yalnızca İçişleri Bakanlığı’na aittir.

Din adamlarını davet eden İsrail’deki kurumun başvuruyu sunması gerekir. Oturma izninin süresi yine İçişleri Bakanlığı’nın talimatına göre verilmektedir. Din adamı oturma izni vize süresi sadece İsrail’de yenilenebilmektedir.

Din adamları oturum izni, İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra hazırlanması gereken evraklar şunlardır:

  • Seyahat sonrasında en az 1 yıl geçerliliği olan pasaport
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Gerekli ücretin ödendiğini gösteren dekont
  • İki tane 5×5 boyutunda ve arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
  • A/4 Oturum İzni

A/2 ile A/4 oturum izni sahiplerinin eşleri ile beraber 18 yaşından küçük olan çocukları için alınması gereken oturum iznidir. Başvuruda bulunacak olan kişinin iki tane 5×5 boyutunda ve arka fonu beyaz olan biyometrik fotoğraf ile gerekli başvuru formunu doldurup imzalaması ve bu durumu beyaz etmesi gerekmektedir.

B/1 Çalışma Oturum İzni

Uzun vadeli oturum izni verilmesini sağlayan Çalışma vizesi, İsrail ülkesinde belirli zaman diliminde çalışacak olduğu kesinleşen vatandaşların alması gerekli olan vizedir. Uzman ve sanatçı gibi iş kollarında çalışanlara verilen çalışma oturum iznini verme yetkisi İçişleri Bakanlığı’na aittir.

Çalışma oturum izninin ne kadar süre ile verileceği İçişleri Bakanlığı’nın kararına bağlıdır. Verilen oturma izni tarihleri arasında kişinin İsrail’de bulunması zorunludur. Vize süresi biten ve uzatmak isteyen kişilerin ise İçişleri Bakanlığı’na başvurması gerekmektedir. Çalışma oturum izni başvurusu esnasında istenen belgeler şu şekildedir:

  • Seyahatin bitme tarihinden olmak üzere en az 1 yıl geçerliliği olan pasaport
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Çalışma oturum izni başvuru formu
  • Apostil kaşeli olan sabıka kaydı
  • İki tane arka fonu beyaz ve 5×5 boyutunda biyometrik fotoğraf
  • Apostil kaşeli olan doğum belgesi
  • Hastanelerde gerçekleştirilmiş olan sağlık kontrollerinin sonucunu gösteren sertifika belgesi
  • Parmak izi alım beyanı