israil aile ziyaret vizesi

İsrail Aile Ziyaret Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasında vize muafiyetine yönelik bir antlaşma bulunmamaktadır. Yalnızca 3 pasaport tipine sahip olan kişilerin vizesiz şekilde seyahat edebilmesine yönelik bir anlaşma sağlanmış durumdadır. Bu anlaşma doğrultusunda Siyah, Gri ve Yeşil pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları istekleri tarihte vize başvurusu yapmaya gerek duymadan direkt olarak İsrail’e giriş yapabilmektedirler. Fakat İsrail Devleti’ne gidecek olan kişilerin ülke sınırları içerisinde toplamda 90 gün kalması gerekmektedir.

Bahsi geçen 90 günlük sınırlama, 180 günlük zaman dilimini kapsamaktadır. 180 günlük süreç tamamlandığında kişi tekrardan 90 gün daha İsrail’e giriş yapabilmektedir. Bu tür seyahatler için bahsedilen pasaport sahiplerinin herhangi bir vize işlemi yapmasına gerek duyulmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu Bordo pasaport kullanmaktadır. Bordo pasaport kullanan kişilerin de İsrail’e gidebilmek için vize başvurusu yapması gerekmektedir. Eğer ticari amaç ile gidiliyorsa ticari vize başvurusu, eğer aileyi ve akrabaları ziyaret için gidiliyorsa da İsrail aile ziyaret vizesi alınmalıdır. Bu vizelerin alınabilmesi için de ilk olarak İsrail Ankara Büyükelçiliği’ne veyahut da İsrail İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapılmalıdır.

İsrail Aile Ziyaret Vize Başvurusu Gerekli Evraklar

İsrail’e gitmek için vize başvurunun yapılmasının ardından başvuru sahiplerinden çok sayıda belgeyi temin etmeleri istenmektedir. Belgelerin sayısı ve niteliği, vize tipine göre değişiklik göstermektedir. Bunun için İsrail aile ziyaret vizesi için başvuru yapacak olan kişilerin büyükelçiliğin veya konsolosluğun resmi internet sitesinden bilgi alması gerekmektedir. Alınan bilgiler doğrultusunda eğer gerekli olan belgeler fazla ise, erkenden başvuru gerçekleştirilmektedir. İsrail Konsolosluğu tarafından başvuruların yaklaşık olarak 6 hafta önceden yapılması önerilmektedir. Herhangi bir eksik belgenin ortaya çıkması halinde tekrardan randevu alınması gerektiği için, bu süre içerisinde bahsi geçen belgeler rahatlıkla temin edilebilmektedir. Eğer süre kısıtlı ise, seyahat programı ile ilgili bir takım sorunlar meydana gelebilmektedir.

-Vize Başvuru Formu

Vize başvurusu için kullanılacak olan formu her yaştan ve her nitelikten kişinin doldurması gerekmektedir. Kişi eğer 18 yaşın altında ise, farklı tercüman kurumlarından yardım alarak Vize Başvuru Formu’nu doldurmak ile yükümlüdür. Formu hazır hale getirmeyen kişilerin vize süreci uzayabileceği gibi, başvuruları da iptal edilebilmektedir. Bu nedenle İsrail aile ziyaret vizesi alacak olan her kişinin bahsedilen formu doldurması en önemli şartlardan birisidir.

Vize Başvuru Formu içerisinde çok sayıda soru yer almaktadır. Konsolosluk tarafından bizzat hazırlanmış olan form içerisinde yer alan sorular kişinin tanınmasını amaçladığı gibi, seyahat planının detaylı olarak öğrenilmesini de amaçlamaktadır. Bu nedenle konsolosluk tarafından oldukça büyük bir öneme sahiptir. İngilizce olarak doldurulacak formun içerisinde yalnızca büyük harf kullanılmalıdır. Her sorunun eksiksiz bir şekilde cevaplandırılmasından sonra da form imzalanmalıdır. Eğer form üzerinde imza bulunmaz ise İsrail Konsolosluğu tarafından, hazırlanan form kabul edilmemektedir.

-Pasaport

Vize başvurularının her birinde pasaport önceden istenmektedir. Fakat istenen pasaportun bazı özelliklere sahip olması ve bazı şartları tamamlıyor olması gerekmektedir. 10 yıl ve 10 yıldan daha uzun süredir kullanılan pasaportlar, kullanım ömrünü tamamlamış olmaktadır. Bu nedenle İsrail aile arkadaş ziyaret vizesi dahil, her türlü vize tipine başvuru yapacak olan kişilerin pasaportlarını yenilemesi gerekmektedir. Ayrıca pasaport içerisinde de 2 boş sayfa bulunmalıdır. Son olarak da başvuru sahiplerinin pasaportlarının seyahat tarihlerinin ardından 1 yıl kadar daha geçerliliği olmalıdır. Daha sonraki süreçlerde herhangi bir işlemin yapılabilmesine karşılık, bu geçerlilik süresine büyük önem verilmektedir.

-Biometrik Fotoğraf

Başvuruda kullanılabilmesi için vize müracaatı yapan kişilerden 2 adet biometrik fotoğraf talep edilmektedir. Fotoğraflar, 6 aydan daha önceki dönemlere ait olmamalıdır. Aynı zamanda, daha önce yapılmış olan vize müracaatlarında da aynı fotoğrafların kullanılmamış olması gerekmektedir. Konsolosluk tarafından talep edilen fotoğrafların her ikisinin de ölçüleri 50 mm x 50 mm olmalıdır. Parlak, renkli, koyu veyahut da zımbalı fotoğraflar da yine İsrail Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.

-Finansal Duruma İlişkin Belgeler

Başvuru yapacak olan kişiler, finansal durumlarını gösterecek olan belgeleri de konsolosluk ile paylaşmalıdırlar. Bu belgeler arasında yer alan Banka Hesap Dökümü, son 3 aya ait olmalıdır. 3 aydan daha önceki dönemler talep edilmediği için, herhangi bir işlem görmemektedir. Ayrıca hesap dökümünün başvurudan önceki son 1 hafta içerisinde alınması gerekmektedir.

Banka aracılığı ile hesap dökümü ve hesap cüzdanı banka yetkilileri tarafından kaşelenmeli ve imzalanmalıdır. Ayrıca imza kullanıldığı için, ilgili bankanın da İmza Sirküleri’ne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür bahsi geçen belgelerin temin edilmesi halinde İsrail aile ziyaret vizesi için başvuru yapacak olan kişilerden farklı bir belge istenmemektedir.

-Mesleki Duruma İlişkin Belgeler

Kişi, mesleki durumuna göre farklı belgeler hazırlamak ile yükümlüdür. Eğer kişi emekli ise, emekli maaşı gibi belgeleri gösterirken, öğrenci ise de kendisine bir sponsor bulmalıdır. Bu tür durumların tamamı, istenen belgelerin değişiklik göstermesine sebep olmaktadır. Ayrıca İsrail Konsolosluğu tarafından da bazı dönemlerde ek olarak daha farklı belgeler istenebilmektedir. Bu belgelerin her birinin temin edilmesi şarttır.

Mesleki duruma ilişkin olarak, çalışan kişilerden E-Devlet üzerinden SGK İşe Giriş Bildirgesi istenmektedir. Yalnızca bununla kalmamakla beraber, SGK Hizmet Dökümü de İsrail Konsolosluğu tarafından talep edilmektedir. Her iki belgeden de herhangi birinin temin edilmemiş olmaması, vize için yapılan başvurunun sonuçlanma süresini uzatmaktadır. Bunun sebebi, kişinin tekrar tekrar randevu alınarak mülakata çağırılmasıdır.

İsrail Aile Ziyaret Vizesi Diğer Belgeler

Ekstra olarak istenen detaylı belgelerin arasında ilk olarak Nüfus Cüzdanı yer almaktadır. Nüfus Cüzdanı’nın önlü arkalı fotokopisi çekilmeli ve sunulacak diğer belgelerin arasına koyulmalıdır. Buna ek olarak, başvuru yapacak olan kişilerden seyahat planını destekleme özelliği olan belgeler de istenmektedir. Fakat bunların tamamı kişinin isteğine bağlı olarak teslim edilebilmektedir. Eğer bu belgeler belirtildiği şekilde hazırlanıp, ibraz edilirse İsrail aile ziyaret vizesi almak için yapılmış olan başvurunun değerlendirilmesi olumlu şekilde sonuçlanabilir.

Kişi, İsrail’de yapacağı konaklama için önceden rezervasyon yaptırmalıdır. Yapılan rezervasyonlar da onaylandıktan sonra kişi direkt olarak rezervasyonların çıktısını almalıdır. Yalnız bununla sınırlı kalmayıp, tercih edilen ulaşım aracı için de gidiş ve dönüş bilgileri konsolosluk ile paylaşılmalıdır. Eğer kişi ulaşım aracı olarak özel araç tercih ederse de araç ruhsatını, seyahat tarihleri boyunca geçerli olacak yeşil sigortayı ve ehliyetini konsolosluğa sunmalıdır. Bu tür şartların tamamlanması halinde başvuru sürecinin olumlu şekilde sonuçlanma ihtimali büyük ölçüde artmaktadır.

İsrail aile ziyaret vize işlemleri için talepte bulunan kişilerden ayrıca davetiye istenmektedir. İsrail Konsolosluğu tarafından istenen davetiye, İsrail’de bulunan kişi veya kişiler tarafından hazırlanmış olmalıdır. Davetiyenin içerisinde, İsrail’de bulunan kişinin evinin bulunduğu adres, kişinin ismi ve soy ismi, sürdürmekte olduğu meslek detaylıca paylaşılmalıdır. Bundan farklı olarak da İsrail’e gelecek olan kişiye ait bilgiler de davetiyenin içerisinde yer almalıdır.

İsrail’e ne sebeple gelindiği, ne kadar süre kalınacağı ve nerede kalınacağı dilekçe içerisinde bulunmalıdır. Ek olarak, kişi ile İsrail’de bulunan kişinin yakınlık derecesinin de dilekçe içerisinde belirtilmesi gerekmektedir. Bu tür şartların tamamlanması halinde yapılacak olan başvurunun olumsuz şekilde sonuçlanması için herhangi bir sebep ortaya çıkmamaktadır.